Országbérlet

Országbérlet

2023. május 1-jétől egyetlen bérlettel korlátlanul utazhatsz az egész országban helyközi buszokon és vonatokon egyaránt. Tudj meg többet a lehetőségeidről!

Vármegyebérlet

Az adott vármegyén belül bárhová és bármennyiszer utazhatsz a települések között helyközi buszokon és vonatokon egyaránt.

Új kedvezményrendszer

Új kedvezményrendszer

Kevesebb szabály, nagyobb kedvezmény több utasnak.

Munkáltatóknak az országbérletről és vármegyebérletről

Munkáltatóknak

Számos munkavállalói kérdés merült fel az új bérletek munkáltatói elszámolásával kapcsolatban. A legjellemzőbbek összegyűjtésével és megválaszolásával igyekszünk segítséget nyújtani.

Országbérlet

Vármegyebérlet

Új kedvezményrendszer

Munkáltatóknak

Útvonaltervezés

Ezzel az útvonaltervezővel nem csak helyközi, de helyi járatokkal és egyéb járművekkel is tervezhetsz, így megtervezheted, hogyan jutsz célba a leggyorsabban és a legegyszerűbben.

Így vedd meg online az országbérletedet!

Legegyszerűbben a MÁV applikáción keresztül vásárolhatod meg az országbérletedet. Nézd meg a videónkban, hogyan!

Mennyivel jársz jobban?

Image

Helyjegyköteles vonatok

Az alábbi gomb megnyomását követően add meg a kezdő- és a célállomásod, illetve az utazás napját, az ’Utasok és kedvezmények’ menüpontban pedig jelöld be, hogy rendelkezel országbérlettel! A ’keresés’ gomb megnyomását követően látni fogod, hogy melyik vonatra kell helyjegyet is váltanod, sőt azt rögtön meg is vásárolhatod.

Tudtad?

Gyakran ismételt kérdések

Az új tarifák révén olcsóbbá és egyszerűbbé válik a közösségi közlekedés Magyarországon.

A vármegye- és országbérletek előnyeire építő rendszer kevesebbért ad többet, ráadásul könnyebben átlátható szabályok mellett és kevesebb „papírmunkával”, mint korábban.

Tisztázandó részletek azonban így is akadhatnak.

Ezekre igyekszünk választ adni az alábbi gyűjteményben, amelyet folyamatosan frissítünk a visszajelzéseitek alapján.

Kérdezz! Felelünk.

Igen, a helyjegyköteles vonatok bármely kocsijában utazhatsz országbérlettel, de a helyjegyet természetesen előre meg kell váltanod hozzá.

Sőt: 2024. március 1-jétől immár 1. osztályon és prémium szakaszon is utazhatsz ezekkel a díjtermékkel – persze ezekben az esetekben is csak a megfelelő helyjegy előzetes megváltása után.

Ha az InterCity vonat vegyesen feláras és nem feláras kocsikkal is közlekedik, akkor a felármentes kocsikban természetesen továbbra sem kell helyjegyet vásárolnod az országbérlet mellé. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a helyjegyköteles vonatot az út felármentes szakaszán vennéd igénybe: ilyenkor szintén nem szükséges helyjegyet vásárolni, elég az országbérlet.

Bonyolultnak tűnik? Hidd el nem az!

A legegyszerűbben úgy tájékozódhatsz, ha a menetrendi keresőben az „Utasok és kedvezmények” menüpontban megjelölöd, hogy rendelkezel országbérlettel. Ezt követően az útvonaltervezésnél az app és az új ELVIRA már automatikusan mutatja, hogy a kiválasztott vonatra kell-e helyjegyet is váltanod. (Természetesen a helyjegyet is megvásárolhatod online.)

Hasznos tipp: a helyjegyköteles vonatokon csak korlátozott számban állnak rendelkezésre a helyek, így természetesen azok idővel elfogynak. Ha biztosra akarsz menni, váltsd meg a helyjegyedet még az utazás napja előtt! Ezzel ráadásul még pénzt is spórolhatsz: InterCity vonatok 2. osztályára a helyjegy az utazás napját megelőzően ugyanis csak 650 Ft-ba, az utazás napján azonban már 990 Ft-ba kerül.

Vármegyebérlettel vagy Vármegye24 napijeggyel nem veheted igénybe ezeket a vonatokat, így az ilyen bérlethez/napijegyhez helyjegyet sem vásárolhatsz. 

Ha az InterCity vonat feláras és nem feláras kocsikkal is közlekedik, úgy a felármentesen igénybevehető kocsikban és szakaszokon a vármegyebérlet és Vármegye24 napijegy is használható. 

Ugyanez a helyzet akkor, ha a helyjegyköteles vonatot az út felármentes szakaszán vennéd igénybe: ilyenkor a vármegyebérlettel és Vármegye24 napijeggyel is utazhatsz.

Ezeket a szakaszokat a menetrendi hirdetményekben külön jelöljük, de az érintett szakaszokon természetesen a hangosbemondón keresztül is tájékoztatjuk az utasokat. 

Javasoljuk, hogy a jegy.mav.hu oldalon vagy a MÁV applikációban tájékozódjanak, hogy a választott vonat egy szakaszán szükséges-e helyjegyet vásárolni. 

2024. márciusától a vonatok Budapesten belüli megállóik között felármentessé váltak, tehát kizárólag Budapesten belüli utazás esetén a vonatok Budapest-bérlettel, Pest vármegyebérlettel, Pest Vármegye24 jeggyel, országbérlettel és Magyarország24 jeggyel is szabadon igénybe vehetők.

A menetrendben megjelölt InterCity-vonatok jellemzően az alábbi szakaszokon vehetők igénybe helyjegy nélkül, pusztán vármegye- vagy országbérlettel: 

 • Győr – Szombathely
 • Győr – Sopron
 • Győr – Szentgotthárd
 • Siófok – Keszthely (csak a kijelölt kocsikban)
 • Siófok – Nagykanizsa (csak a kijelölt kocsikban)
 • Székesfehérvár – Nagykanizsa (csak a kijelölt kocsikban)
 • Balatonalmádi - Tapolca (a menetrendben külön meghirdetett helyek kivételével)
 • Gyékényes – Siófok (csak a kijelölt kocsikban)
 • Balatonakarattya - Zánka-Erzsébettábor
 • Balatonaliga – Fonyód (csak a kijelölt kocsikban)
 • Balatonaliga-Siófok (csak a kijelölt kocsikban)
 • Balatonaliga-Balatonszentgyörgy (csak a kijelölt kocsikban)
 • Dombóvár – Pécs
 • Budapest-Keleti – Hatvan
 • Miskolc-Tiszai – Szerencs
 • Miskolc-Tiszai – Sátoraljaújhely
 • Miskolc-Tiszai – Hidasnémeti
 • Debrecen – Hajdúszoboszló
 • Debrecen – Fehérgyarmat
 • Biharkeresztes – Szolnok
 • Nyírábrány – Püspökladány
 • Biharkeresztes – Püspökladány
 • Biharkeresztes – Szolnok
 • Budapest – Szob

Javasoljuk, hogy a jegy.mav.hu oldalon vagy a MÁV applikációban tájékozódjanak, hogy a választott vonat egy szakaszán szükséges-e helyjegyet vásárolni. 

Ha mégis bizonytalan vagy, hívd bátran a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49 -es telefonszámon (továbbá a 20-as, 30-as, 70-es előhívóval a 499 4999 telefonszámon)!

Igen, ezeket a járatokat az országbérlettel és vármegyebérlettel a távolsági kiegészítő jegy megvásárlása nélkül is igénybe veheted. Magyarország24 és Vármegye24 jegyek mellé azonban kiegészítő jegy vásárlása is szükséges.

Amennyiben telepítve van a MÁV app telefonján, kattintson ide a Vármegye24 napijegy vagy ide a Magyarország24 napijegy megvásárlásához.