Országbérlet

Országbérlet

2023. május 1-jétől egyetlen bérlettel korlátlanul utazhatsz az egész országban helyközi buszokon és vonatokon egyaránt. Tudj meg többet a lehetőségeidről!

Vármegyebérlet

Az adott vármegyén belül bárhová és bármennyiszer utazhatsz a települések között helyközi buszokon és vonatokon egyaránt.

Új kedvezményrendszer

Új kedvezményrendszer

Kevesebb szabály, nagyobb kedvezmény több utasnak.

Munkáltatóknak az országbérletről és vármegyebérletről

Munkáltatóknak

Számos munkavállalói kérdés merült fel az új bérletek munkáltatói elszámolásával kapcsolatban. A legjellemzőbbek összegyűjtésével és megválaszolásával igyekszünk segítséget nyújtani.

Országbérlet

Vármegyebérlet

Új kedvezményrendszer

Munkáltatóknak

Útvonaltervezés

Ezzel az útvonaltervezővel nem csak helyközi, de helyi járatokkal és egyéb járművekkel is tervezhetsz, így megtervezheted, hogyan jutsz célba a leggyorsabban és a legegyszerűbben.

Így vedd meg online az országbérletedet!

Legegyszerűbben a MÁV applikáción keresztül vásárolhatod meg az országbérletedet. Nézd meg a videónkban, hogyan!

Mennyivel jársz jobban?

Image

Helyjegyköteles vonatok

Az alábbi gomb megnyomását követően add meg a kezdő- és a célállomásod, illetve az utazás napját, az ’Utasok és kedvezmények’ menüpontban pedig jelöld be, hogy rendelkezel országbérlettel! A ’keresés’ gomb megnyomását követően látni fogod, hogy melyik vonatra kell helyjegyet is váltanod, sőt azt rögtön meg is vásárolhatod.

Tudtad?

Gyakran ismételt kérdések

Az új tarifák révén olcsóbbá és egyszerűbbé válik a közösségi közlekedés Magyarországon.

A vármegye- és országbérletek előnyeire építő rendszer kevesebbért ad többet, ráadásul könnyebben átlátható szabályok mellett és kevesebb „papírmunkával”, mint korábban.

Tisztázandó részletek azonban így is akadhatnak.

Ezekre igyekszünk választ adni az alábbi gyűjteményben, amelyet folyamatosan frissítünk a visszajelzéseitek alapján.

Kérdezz! Felelünk.

Továbbra is lehet. A Budapest-bérlet felhasználhatóságában nem lesz változás, az továbbra is használható a MÁV-HÉV valamennyi, valamint a MÁV-START és a Volánbusz kijelölt járatain a jelenlegi gyakorlat szerint.

Ha pedig ország- vagy Pest vármegyére érvényes bérlettel is rendelkezel, az érintett járatokon már Budapest határát átlépve is utazhatsz.

Korlátozás nélkül. A Csongrád-Csanád vármegye- és az országbérlet, valamint a Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek a TramTrain teljes vonalán érvényes: a városhatárokon belüli és az azokon kívüli szakaszokon is.

Nem, a szegedi 2-es villamosra az ország- és vármegyebérletek és a napijegyek nem érvényesek. Ugyanakkor a városhatáron belül 1 és 1A jelzéssel közlekedő TramTraineken az új napijegyeket és bérleteket is elfogadják!

Igen, a 30 napos Pest vármegyebérlettel, valamint az országbérlettel a HÉV-ek és a "kék volánbuszok" teljes vonalán lehet utazni. Ezek a bérletek többek közt Budapesten belül a BKK járatain is használhatók lesznek.

Ez a napijegy nem érvényes a BKK járatain, azonban érvényes a HÉV-eken a „kék” és „sárga” Volánbuszokon, valamint vonatokon Budapesten kívül és belül is (Budapesten kívüli utazás esetén a helyjegyköteles vonatokra helyjegy váltása szükséges).

2024. április 1-jétől a 24 órás jegyek Érd helyi járatain is érvényesek.

Amennyiben telepítve van a MÁV app telefonján, kattintson ide a Vármegye24 napijegy vagy ide a Magyarország24 napijegy megvásárlásához.

A 30 napos országbérlet érvényes a vonatokon, héveken, metrókon, villamosokon, helyközi és helyi buszokon és troliokon. Az országbérlettel, amennyiben csak Budapest határain belül utazol, az InterCity vonatokra sem kell helyjegyet venned.

A Budapest-bérlet érvényes minden vonaton, a héveken, a buszokon, valamint a metrókon, villamosokon, de csak Budapest határain belül. Ha rendszeresen átutazol Budapest határán, inkább a Pest vármegye- vagy az országbérletet válaszd!

Az alábbi városok helyi járatain érvényes a 30 napos vármegye- és országbérlet: Budapest, Esztergom, Zalaegerszeg, 2024. április 1-jétől: Érd. Más városok esetében a helyi közlekedésben az országbérlet és a vármegyebérlet nem érvenyes. Amennyiben egy-egy helyközi autóbuszjáratnak vagy vonatnak a település közigazgatási határán belül több megállóhelye is van, úgy a vármegye- és országbérletekkel e megállók között is lehet utazni. Az InterCity vonatok 2. osztálya esetében Budapest határain belüli állomások és megállóhelyek között a vármegyebérlet is érvényes, az országbérlet mellé sem szükséges helyjegyet váltani.

A Vármegye24 és a Magyarország24 napijegyek a helyi közlekedésben csak Érd helyi járatain érvényesek. Így például a BKK által üzemeltetett járatokon is csak a 30 napos bérlet érvényes, de a budapesti kék buszok közül a Volánbusz által üzemeltetett helyközi járatok teljes vonalán is használhatók ezek a 24 órás jegytípusok.

Amennyiben egy-egy helyközi autóbuszjáratnak, vonatnak, HÉV-nek, TramTrain-nek a település közigazgatási határán belül több megállóhelye is van, úgy ezekkel a napijegyekkel e megállók között is lehet utazni bármely településen. Az InterCity vonatok 2. osztálya esetében Budapest határain belüli állomások és megállóhelyek között a Vármegye24 napijegy is érvényes, a Magyarország24 napijegy mellé sem szükséges helyjegyet váltani.

Csak a Pest vármegyebérlettel és az országbérlettel, amelyek 30 napos változatban vásárolhatók. A napijegyváltozatokkal (Vármegye24 és Magyarország24) nem lehet a BKK-járatain utazni! További részletek ebben a kérdésben.

2024. március 1-jétől erre már nincs lehetőséged, a csatlakozójegyek ugyanis kivezetésre kerülnek. A Budapest-bérlet így csak a főváros határain belüli megállók között érvényes, ám már akkor is megéri Pest vármegyebérletet vásárolnod a Budapest-bérlet helyett, ha havonta csak egyszer utazol csupán a főváros határán túli legelső megállóig/állomásig és vissza.

Budapesten az alábbi „kék” autóbuszvonalakon érvényes a Magyarország24, a Pest Vármegye24, az országbérlet, a Pest vármegyebérlet és a Volánbusz fedélzeten vásárolható vonaljegye. Ezeken kívül a Budapest-bérletet és a BKK jegytípusait is igénybe veheted kizárólag Budapest határain belül: 
13, 13A, 22, 22A, 38, 38A, 40, 40B, 40E, 55, 63, 64, 64A, 84E, 88, 88A, 89E, 94E, 113, 113A, 140, 140A, 140B, 164, 169E, 172, 173, 188, 188E, 218, 222, 238, 240, 264, 272, 278, 279, 279B, 280, 280B, 287, 294E, 922, 922B, 938, 940, 943, 956, 963, 964, 972, 972B, 992, 994, 994B

Ezen járatok (például a 22-es buszcsalád, vagy a 956-os éjszakai busz) teljes útvonalán érvényesek a Magyarország24 és Pest Vármegye24 napijegyek, továbbá az országbérlet és a Pest vármegyebérlet is. A járművezetőnél 600 Ft-ért vásárolhatsz olyan menetjegyet is, mely egyszeri utazásra egyaránt érvényes a főváros határain kívül és belül. A Budapest-bérletet és a BKK jegytípusait is igénybe veheted, de ezeket kizárólag Budapest határain belül. Amennyiben ezekkel a járatokkal kizárólag a főváros határain kívül utazol, úgy 400 Ft-ért teljesárú, vagy 50%-os kedvezményű jegyet válthatsz a járművezetőtől.