Utazhatok-e országbérlettel vagy Magyarország24 napijeggyel helyjegyköteles vonaton, például InterCity vonaton?

Igen, a helyjegyköteles vonatok bármely kocsijában utazhatsz országbérlettel, de a helyjegyet természetesen előre meg kell váltanod hozzá.

Sőt: 2024. március 1-jétől immár 1. osztályon és prémium szakaszon is utazhatsz ezekkel a díjtermékkel – persze ezekben az esetekben is csak a megfelelő helyjegy előzetes megváltása után.

Ha az InterCity vonat vegyesen feláras és nem feláras kocsikkal is közlekedik, akkor a felármentes kocsikban természetesen továbbra sem kell helyjegyet vásárolnod az országbérlet mellé. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a helyjegyköteles vonatot az út felármentes szakaszán vennéd igénybe: ilyenkor szintén nem szükséges helyjegyet vásárolni, elég az országbérlet.

Bonyolultnak tűnik? Hidd el nem az!

A legegyszerűbben úgy tájékozódhatsz, ha a menetrendi keresőben az „Utasok és kedvezmények” menüpontban megjelölöd, hogy rendelkezel országbérlettel. Ezt követően az útvonaltervezésnél az app és az új ELVIRA már automatikusan mutatja, hogy a kiválasztott vonatra kell-e helyjegyet is váltanod. (Természetesen a helyjegyet is megvásárolhatod online.)

Hasznos tipp: a helyjegyköteles vonatokon csak korlátozott számban állnak rendelkezésre a helyek, így természetesen azok idővel elfogynak. Ha biztosra akarsz menni, váltsd meg a helyjegyedet még az utazás napja előtt! Ezzel ráadásul még pénzt is spórolhatsz: InterCity vonatok 2. osztályára a helyjegy az utazás napját megelőzően ugyanis csak 650 Ft-ba, az utazás napján azonban már 990 Ft-ba kerül.