Országbérlet

Országbérlet

2023. május 1-jétől egyetlen bérlettel korlátlanul utazhatsz az egész országban helyközi buszokon és vonatokon egyaránt. Tudj meg többet a lehetőségeidről!

Vármegyebérlet

Az adott vármegyén belül bárhová és bármennyiszer utazhatsz a települések között helyközi buszokon és vonatokon egyaránt.

Új kedvezményrendszer

Új kedvezményrendszer

Kevesebb szabály, nagyobb kedvezmény több utasnak.

Munkáltatóknak az országbérletről és vármegyebérletről

Munkáltatóknak

Számos munkavállalói kérdés merült fel az új bérletek munkáltatói elszámolásával kapcsolatban. A legjellemzőbbek összegyűjtésével és megválaszolásával igyekszünk segítséget nyújtani.

Országbérlet

Vármegyebérlet

Új kedvezményrendszer

Munkáltatóknak

Útvonaltervezés

Ezzel az útvonaltervezővel nem csak helyközi, de helyi járatokkal és egyéb járművekkel is tervezhetsz, így megtervezheted, hogyan jutsz célba a leggyorsabban és a legegyszerűbben.

Így vedd meg online az országbérletedet!

Legegyszerűbben a MÁV applikáción keresztül vásárolhatod meg az országbérletedet. Nézd meg a videónkban, hogyan!

Mennyivel jársz jobban?

Image

Helyjegyköteles vonatok

Az alábbi gomb megnyomását követően add meg a kezdő- és a célállomásod, illetve az utazás napját, az ’Utasok és kedvezmények’ menüpontban pedig jelöld be, hogy rendelkezel országbérlettel! A ’keresés’ gomb megnyomását követően látni fogod, hogy melyik vonatra kell helyjegyet is váltanod, sőt azt rögtön meg is vásárolhatod.

Tudtad?

Gyakran ismételt kérdések

Az új tarifák révén olcsóbbá és egyszerűbbé válik a közösségi közlekedés Magyarországon.

A vármegye- és országbérletek előnyeire építő rendszer kevesebbért ad többet, ráadásul könnyebben átlátható szabályok mellett és kevesebb „papírmunkával”, mint korábban.

Tisztázandó részletek azonban így is akadhatnak.

Ezekre igyekszünk választ adni az alábbi gyűjteményben, amelyet folyamatosan frissítünk a visszajelzéseitek alapján.

Kérdezz! Felelünk.

Nem, ezek a bérletek mindig személyre szólnak, hiszen csak az utas személyazonosító okmányszámának megadásával vásárolhatók/használhatók. Az ország- és vármegyebérletek nem átruházhatók.

Nem. A teljesárú és a kedvezményes vármegye- illetve országbérlet eleve személyre szól, hiszen megvásárlásakor minden esetben az utas személyazonosító okmányának számát kell megadni.

Kényelmes megoldást jelenthet számodra az, hogy a MÁV applikációban és az új Elvirán csak a legelső bérlet megvásárlásakor szükséges megadni a személyazonosításra szolgáló adatokat. Az online felületeken így virtuális bérletigazolvány jön létre, amelyet minden online vásárolt vármegye- illetve országbérlethez hozzá kell rendelni.

Nem, ez nem elég. Az autóbuszra való felszálláskor az autóbuszvezető közelében található készüléken be kell olvastatnod a bérleten látható kódot, majd a bérletet és az azon szereplő igazolványt is meg kell mutatnod az autóbuszvezetőnek.

Ellenőrzéskor a bérletet és az igazolványt, valamint kedvezményes termék esetén a kedvezményre jogosító igazolványt is úgyszintén meg kell majd mutatnod az ellenőrnek. 

A vármegye-, illetve országbérlet nem szabályszerű felhasználása esetén az adott közlekedési társaság pótdíjat szab ki. Leszállítani csak akkor fogják az utast, ha erre a jegyvizsgálónak/ellenőrnek egyéb oka is van.

Sok esetben igen, de ezt mindig érdemes ellenőrizni az utazás megkezdése előtt. A vármegye- és országbérletek, valamint a napijegyek az alábbi szolgáltatók helyközi járatain lesznek érvényesek:

Fontos azonban tudni, hogy a napijegyeket, vármegye- és országbérleteket csak használni lehet, megvásárolni azonban nem lehet majd ezeknél a szolgáltatóknál!

Nem. Az országbérlet, vármegyebérlet, valamint a napijegyek nemzetközi utazás esetén még a belföldi – tehát magyarországi szakaszon történő – utazás fedezésére sem használhatók fel. Ilyen esetekben az utazás egészére nemzetközi menetjegy vagy bérletjegy kell, amibe a vármegye- vagy országbérletet semmilyen módon nem lehet „beleszámítani”.

A Fertővidéki Helyi Érdekű Vasút vonalán a Győr-Moson-Sopron vármegyebérlet és az országbérlet kizárólag a vonal magyarországi szakaszán használható. Ezért az olyan utazások esetében, amelyek kiindulási- vagy célállomása az osztrák oldalon található Pamhagen (Pomogy), kizárólag akkor tudsz Győr-Moson-Sopron vármegyére érvényes vármegyebérlettel vagy országbérlettel is utazni, ha vásárolsz mellé „Fertőszéplak-Fertőd – Pamhagen-Pomogy” viszonylati menetjegyet vagy bérletet is.

Igaz! Valóban arra kérünk, hogy a bérletedet ne lamináld, ne tedd műanyag tokba, ettől ugyanis olvashatatlanná, és így érvénytelenné válhat.

Az ok egyszerű: a bérleteket ún. hőpapírra nyomtatjuk, amit óvni kell a hőhatástól, nedvességtől, valamint bizonyos vegyi hatásoktól is, például a lágyműanyagokban levő anyagoktól.

Az olvashatatlanná váló bérleteket a közszolgáltatást nyújtó vállalatok sajnos nem tudják cserélni, újat kell váltani helyettük.

Ha teheted, vedd meg a vármegye- vagy országbérletedet a online. Ez gyors és kényelmes megoldás, ráadásul a digitális bérlet a gyűrődést is jól bírja!

A Magyarország24 napijegy országosan a helyközi járatokra (felármentes vonatokra, helyjegyköteles vonatokra helyjegy váltásával együtt, buszokra, hévekre) 24 óráig érvényes. Ezek a napijegyek nem érvényesek a BKK járatain, azonban érvényesek a héveken a „kék” és „sárga” Volánbuszokon, valamint a legtöbb vonaton Budapesten kívül és belül is. A Volánbusz emelt szintű járataira távolsági kiegészítő jegy váltása is szükséges.

Amennyiben telepítve van a MÁV app telefonján, kattintson ide a Vármegye24 napijegy vagy ide a Magyarország24 napijegy megvásárlásához.

Önmagában az országbérlettel nem. 2024. március 1-jétől bevezetésre kerül az 500 forintos fix áras viszonylati kerékpárjegy, valamint a Kerékpár országbérlet – melynek ára 4950 Ft – ezek a MÁV-START és GYSEV hálózatán, valamint a HÉV-ek teljes hosszán biztosítják a kerékpárszállítást. A kerékpár országbérlet a BKK meghatározott járatain is érvényes.
 

Igen, a 30 napos Pest vármegyebérlettel, valamint az országbérlettel a HÉV-ek és a "kék volánbuszok" teljes vonalán lehet utazni. Ezek a bérletek többek közt Budapesten belül a BKK járatain is használhatók lesznek.

Ez a napijegy nem érvényes a BKK járatain, azonban érvényes a HÉV-eken a „kék” és „sárga” Volánbuszokon, valamint vonatokon Budapesten kívül és belül is (Budapesten kívüli utazás esetén a helyjegyköteles vonatokra helyjegy váltása szükséges).

2024. április 1-jétől a 24 órás jegyek Érd helyi járatain is érvényesek.

Amennyiben telepítve van a MÁV app telefonján, kattintson ide a Vármegye24 napijegy vagy ide a Magyarország24 napijegy megvásárlásához.

A 30 napos országbérlet érvényes a vonatokon, héveken, metrókon, villamosokon, helyközi és helyi buszokon és troliokon. Az országbérlettel, amennyiben csak Budapest határain belül utazol, az InterCity vonatokra sem kell helyjegyet venned.

Korábban megvásárolt bérlet nem vész el. A bérletek minden esetben a rajtuk feltüntetett napig érvényesek. 2024. március 1. 0:00-tól a vármegye- és országbérletekkel a BKK járataira is fel lehet szállni (kiegészítő információk az infografikán). 

Ha valaki februárban vásárol viszonylati bérletet (akkor is ha elővételben vásárolja) a rajta feltüntetett napig utazhat vele március 1-jét követően is. 

Tetszőlegesen választott 24 órán keresztül. Ez azt jelenti, hogy a napijegy például akkor is remek választás lehet, ha annak tulajdonosa egy délután elutazik egy fesztiválra, rokonlátogatásra, városnézésre, esküvőre majd csak másnap délelőtt tér haza. 

Amennyiben telepítve van a MÁV app telefonján, kattintson ide a Vármegye24 napijegy vagy ide a Magyarország24 napijegy megvásárlásához.

Persze! Ha online vásároltad bérleted, akkor a MÁV appon meg kell nyomnod a ’Jegyeim’ menüpontban a ’letöltés’ gombot – vagyis a felhő ikont – is, hogy az ott váltott bérlet mindenhol hozzáférhető legyen a számodra. 

A fentieknek köszönhetően a bérletedet akkor is be tudod mutatni munkatársainknak, ha az okoseszközöd épp offline állapotban van. 

Bérletvásárlásra egyébként ide kattintva is van lehetőséged!