Megoldások országos és vármegyei utazásokra akár 90%-kor kedvezménnyel.

Bérletek

Megoldások országos és vármegyei utazásokra akár 90%-os kedvezménnyel.

Napijegyek

A bérletek minden előnye 24 órába sűrítve.

Új kedvezményrendszer

Új kedvezményrendszer

Kevesebb szabály, nagyobb kedvezmény több utasnak.

Budapest és agglomerációja

Budapest, agglomeráció

Egyetlen bérlettel a városhatáron belül és azon kívül is.

Bérletek

Napijegyek

Új kedvezményrendszer

Budapest, agglomeráció

Új tarifa 2024. március 1-jétől

Bérletek - A régi bérletekből csak kettő marad: a vármegye- és az országbérlet. Ezek azonban mostantól többet adnak, mint korábban!

A korábban létező sokféle bérlettípusból mindössze kettő marad: a vármegye- és az országbérlet. A kilométer alapú bérletek megszűnnek. (Az ún. viszonylati menetjegyek és az okosjegyek természetesen megmaradnak.)

Az egyszerűsítéssel nemcsak könnyebben áttekinthetővé, de jóval igazságosabbá is válik a tarifarendszer, hiszen az új bérleteket többen és többféle módon használhatják fel, mint korábban. 

Fontos tudni, hogy az új bérletrendszerben csak kétféle tarifa van: a teljesárú és a 90%-os kedvezményt adó. Ez utóbbit a kedvezményre jogosultak, például azok a diákok vehetik igénybe, akik érvényes magyar nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkeznek.

A bérleteknek 2024. március elsejétől elérhető lesz immár a napijegy változata is. Ezek a 24 órára szóló Vármegye24 és Magyarország24 nevű díjtermékek.


Napijegyek - Nincs szükséged bérletre, de nem akarsz kimaradni a vármegye- és országbérletek előnyeiből? A 24 órás változatokat Neked találtuk ki!

Új teljesárú jegyként jelennek meg a Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek 2024. március 1-jétől! Az egész országra érvényes Magyarország24 és a minden vármegyében elérhető Vármegye24 napijegy kedvezőbb árú utazást tesz lehetővé. Így egyetlen napijeggyel utazhatunk a távolsági buszokon, vonatokon és HÉV-eken is.

Fontos tudni, hogy a két napijegy között van egy jelentős különbség: a 24 órás jegy országos változatával a helyjegyköteles vonatokon is lehet utazni (természetesen csak külön megváltott helyjegy birtokában), a Vármegye24 napijeggyel azonban erre nincs lehetőség. Vármegyei napijeggyel csak olyan vonatokon lehet utazni, amelyekre nem kell helyjegy.

Ezek a napijegyek kizárólag a helyközi közlekedésben (vonatok, hévek, kék és sárga volánbuszok teljes vonalán) vehetők igénybe, így például a BKK járatain nem érvényesek. Budapesten belüli utazás esetén azonban mindkét napijegy érvényes még az InterCity vonatokra is – ráadásul ebben a kivételes helyzetben helyjegy váltása nélkül.

Az új napijegyeket és a kedvezményes díjtermékeket legegyszerűbben a MÁV appon vásárolhatod meg, ehhez leghamarabb március 1-jén frissítened kell az alkalmazást.


Új kedvezményrendszer - Kevesebb szabály, több szolgáltatás, nagyobb megtakarítás: ez az új tarifák lényege. Nézd meg, Te hogyan jársz jobban!

Az új tarifarendszernek köszönhetően könnyebben átláthatod, milyen kedvezmények illetnek meg , és ezeket a kedvezményeket mostantól bonyolult igazolások nélkül veheted igénybe. 

Az új tarifarendszerben a 14 év alatti gyermekek és a fogyatékossággal élők éppúgy díjmentesen, azaz ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, mint a nyugdíjasok vagy a nyugdíjszerű ellátásban részesülő utastársaink (tehát azok a „nyugdíjasok” is, akik még nem töltötték be a 65. életévüket).

A 14 és 25 közötti fiatalokon kívül a közalkalmazottak továbbra is válthatnak 50%-os kedvezménnyel menetjegyet, például a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, tűzoltók.

A menetjegyeknél 2024. március 1-jétől megszűnik a 90%-os, a 33%-os és a 20%-os kedvezménykulcs, így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – kizárólag az 50%-os kedvezményt adó menetjegyek maradnak.

Az ország- és vármegyebérletek esetében azonban nincsen 50%-os változat. Bérletekből kizárólag teljesárút vagy – jogosultság esetén – 90%-os kedvezményt adó változatot lehet vásárolni.

A kedvezményrendszer tehát egyszerűen összefoglalható:

  • menetjegyek: teljesárú, félárú vagy díjmentes,
  • bérletek: teljesárú vagy 90%-os.

Az új napijegyeket és a kedvezményes díjtermékeket legegyszerűbben a MÁV appon vásárolhatod meg, ehhez leghamarabb március 1-jén frissítened kell az alkalmazást.

Egyszerűsödő kedvezmények! Díjmentesen utazhatnak: minden 14 év alatti gyermek, minden 65 évnél idősebb személy, ellátottak utazási utalványára jogosító igazolás alapján, fogyatékossággal élő személy és kísérője, menekültek és oltalmazottak, szociális intézménybe bejáró vagy bent lakó gondozott és látogatója, magasabb öszzegű családi pótlékban részesülő gyermek és kísérője, hadirokkant és kísérője, hadiözvegy, magyar igazolvánnyal évi 12 alkalommal, 3 vagy több saját gyermekkel együtt utazó felnőtt (nagycsalád). 50% kedvezményre jogosult: minden 14 és 25 év közötti személy, költségvetési szerv foglalkoztatottja, egyházi személyek*, társadalmi szervezetek, alapítványok dolgozója*. *Korlátlan számban, de várhatóan szeptembertől regisztrációhoz kötött és csak online biztosított kedvezmény lesz. Kedvezményes vármegye és országbérletet csak a nappali és esti tagozatos tanulók válthatnak kizárólag magyar diákigazolvánnyal; az ellátottak utazási utalványára jogosító igazolás alapján helyi közlekedéshez. Csoportot kísérők díjmentessége: legalább 6 főből álló óvodás csoport tagja és minden megkezdett 10 fő gyermekekenként 3 fő kísérő; a 10 éven aluli gyermekek - legalább 6 gyermekből álló - csoportja együttes utazása esetén minden megkezdett 10 diákonként 1 fő kísérő; gyermekotthonban nevelet gyermekek legalább 3 fős csoportja és az őket kísérő 2 nevelő, 10-nél több gyermek együttes utazása esetén minden megkezdett 10 gyermekenként további 2 fő. A gyermekcsoportok utazását be kell jelenteni! Csak a bejelentett csoportok kísérői utazhatnak díjmentesen. Bérletek: csak országbérlet és vármegyebérlet marad, a 30 napra érvényes adott vármegye- és országbérletek már ezen helyi szolgáltatók járatain is érvényesek: Budapesti Közlekedési Központ (BKK), Zalaegerszegi helyi járatok, Esztergomi helyi járatok, továbbá 2024. április 1-jétől az Érdi helyi járatok. Viszonylati kutya- és kerékpárjegy fix áron 500 Ft-ért lesz kapható. Országbérlet már kerékpár számára is vásárolható 4950 Ft-ért. Kutya országbérlet: 1890 Ft-ért. Új napijegyek: Magyarország24 - 4999 Ft, Vármegye24 - 999 Ft. Ezek csak teljesárú változatban érhetők el. Kizárólag a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a GYSEV és a VOLÁNBUSZ (kék és sárga) helyközi járatain érvényes, Budapest határán kívül és belül is. Helyjegyek országbérlethez, Magyarország24 napijegyhez és menetjegyekhez váltható - kedvezményes helyjegy 2. kocsiosztályra 300 Ft-ért, IC 2. osztályára elővételben 650 Ft-ért, vagy az utazás napján 990 Ft-ért, 1. osztályra 1990 Ft-ért, IC 1+ kocsiosztályra 2990 Ft-ért. Vármegyebérlet és Vármegye24 napijegy nem vehető igénybe helyjegyköteles vonaton. A helyjegyköteles vonat felármentes szakaszán (Budapesten belüli utazás során is) érvényes, helyjegy váltása sem szükséges. A hivatalos üzletszabályzat a szolgáltatók weboldalán érhető majd el. Hívjon minket telefonon: +3613494949


Budapest és agglomerációja - Mostantól elég egyetlen bérlet helyközi autóbuszra és vonatra, fővárosi metróra, villamosra, buszre vagy trolira. Előny azoknál, akik közösségi közlekedéssel ingáznak!

Az új tarifarendszer része az a megállapodás is, amely 2024. március 1-jétől Budapesten és a főváros agglomerációjában teszi egyszerűbbé, olcsóbbá és igazságosabbá a közösségi közlekedést. 

Az új rendszernek köszönhetően a vidékről ingázók az országbérletükkel immár a fővároson belül, a BKK járatain is utazhatnak, az agglomerációból ingázók pedig a Pest-vármegyebérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, trolikat és metrókat.

Azok az utasok, akik Budapest-bérlettel (BKK) rendelkeznek, 2024. március 1-jét követően a főváros közigazgatási határain belül utazhatnak a MÁV-START vonatain, a MÁV-HÉV és a Volánbusz-járatain is, a korábban megszokott módon. Ezek a bérletek a budapesti állomások és megállóhelyek között 2. kocsiosztályon még a feláras járatokon is érvényesek: ebben az esetben ráadásul helyjegy váltása nélkül.

Az új fővárosi agglomerációs közlekedési modell az eddigi legnagyobb lépés a nemzeti tarifaközösség megteremtése, vagyis egy olyan közlekedési rendszer felé, amelyben az egész országban egyetlen, egységes díjtermékkel lehet majd utazni közösségi közlekedésen településeken belül és azon kívül is.

Vonatokon, sárga buszokon, héveken: Budapesten és Pest vármegyében érvényes: országbérlet, Magyarország24, Pest vármegyebérlet, Pest Vármegye24, kizárólag Budapesten belüli utazás esetében érvényes a Budapest-bérlet. InterCity vonatokon, vagy helyjegyköteles vonatokon Budapesten belüli utazás esetén 2. kocsiosztályon mindegyik felsorolt típus érvényes helyjegy váltása nélkül, de Budapesten kívül csak az országbérlet és a Magyarország24 helyjegy váltásával együtt.

Metrókon, villamosokon, trolikon mindegyik havibérlet érvényes, de nem érvényes a Magyarország24 és Vármegye24 napijegy. A kék volánbuszokon minden korábban itt felsorolt bérlet és napijegy érvényes, de a főváros által üzemeltetett buszokon nem érvényes a Magyarország24 és Vármegye24 napijegy. A 100E reptéri járaton, a Libegőn, a Budavári Siklón, valamint a Gyermekvasúton egyik bérlet vagy napijegy sem érvényes.

Útvonaltervezés

Ezzel az útvonaltervezővel nem csak helyközi, de helyi járatokkal és egyéb járművekkel is tervezhetsz, így megtervezheted, hogyan jutsz célba a leggyorsabban és a legegyszerűbben.

Így vedd meg online az országbérletedet!

Legegyszerűbben a MÁV applikáción keresztül vásárolhatod meg az országbérletedet. Nézd meg a videónkban, hogyan!

Mennyivel jársz jobban?

Image

Helyjegyköteles vonatok

Az alábbi gomb megnyomását követően add meg a kezdő- és a célállomásod, illetve az utazás napját, az ’Utasok és kedvezmények’ menüpontban pedig jelöld be, hogy rendelkezel országbérlettel! A ’keresés’ gomb megnyomását követően látni fogod, hogy melyik vonatra kell helyjegyet is váltanod, sőt azt rögtön meg is vásárolhatod.

Tudtad?

Gyakran ismételt kérdések

Az új tarifák révén olcsóbbá és egyszerűbbé válik a közösségi közlekedés Magyarországon.

A vármegye- és országbérletek előnyeire építő rendszer kevesebbért ad többet, ráadásul könnyebben átlátható szabályok mellett és kevesebb „papírmunkával”, mint korábban.

Tisztázandó részletek azonban így is akadhatnak.

Ezekre igyekszünk választ adni az alábbi gyűjteményben, amelyet folyamatosan frissítünk a visszajelzéseitek alapján.

Kérdezz! Felelünk.

Nem, a vármegyebérletet nem lehet átalakítani vagy kiegészíteni országbérletté.

Ha rendelkezel adott vármegyére szóló vármegyebérlettel vagy Vármegye24 jeggyel, de át szeretnél utazni a szomszédos vármegyébe is, megérheti a szomszédos vármegyére érvényes napijegyet vagy vármegyebérletet vásárolnod.

Például, ha már van Bács-Kiskun vármegyebérleted, de el kell utaznod egy napra Szegedre, úgy Csongrád-Csanád Vármegye24 napijegyet is válthatsz menetjegy helyett. A napijegyekkel a helyi közlekedést jellemzően nem veheted igénybe, de a helyközi járatokat (például a TramTraint) a településeken belül is használhatod.
Ha pedig diákként, például, Fejér vármegyebérlettel rendelkezel, de a hétvégét Budapesten töltöd, megéri Pest vármegyebérletet váltanod, hiszen ebben az esetben nemcsak a helyközi utazásra lesz érvényes a bérleted, hanem a BKK valamennyi járatára is.

Ha tehát két szomszédos vármegyére érvényes Vármegye24 jeggyel vagy vármegyebérlettel rendelkezel, átutazhatsz a vármegye határán is, ám helyjegyköteles vonatokat (a felármentes szakaszok kivételével) ebben az esetben sem vehetsz igénybe – helyjegyet csak országbérlet vagy Magyarország24 jegy mellé válthatsz!
 

A Vármegye24 napijegy mindösszesen 999 Ft-ba, a Magyarország24 napijegy 4999 Ft-ba kerül. Ezeket legegyszerűbben a MÁV app-ban vásárolhatod meg.

Amennyiben telepítve van a MÁV app telefonján, kattintson ide a Vármegye24 napijegy vagy ide a Magyarország24 napijegy megvásárlásához.

Nem. A teljesárú vármegyebérlet 9450 forintba, a kedvezményes vármegyebérlet pedig 945 forintba kerül. A teljesárú országbérlet 18900 forintba, a kedvezményes országbérlet pedig 1890 forintba kerül. A legegyszerűbben ide kattintva online vásárolhatod meg.

A korábban 5 km-es bérletet, vagy környéki bérletet váltó utasaink nagy része 14 éven aluli diák, akik 2024. március 1-jétől díjmentesen utazhatnak. A 14 éven felüli diákok számára (nappali vagy esti magyar diákigazolvánnyal) az országbérlet rendkívül kedvező áron, 90%-os kedvezménnyel érhető el.

Érdemes tudni azt is, hogy a várható megtakarítás mellett a vármegye- és országbérletek egyúttal többet is adnak, mint a korábbi bérlettípusok, hiszen egyszerre nyújtanak egyszerű hozzáférést a MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV minden helyközi járatához, legyen szó autóbuszról, HÉV-ről vagy vonatról. Sőt az országbérletet márciustól  már a BKK járatain is elfogadják, így külön Budapest-bérlet váltása sem szükséges.

2024. március 1-jétől erre már nincs lehetőséged, a csatlakozójegyek ugyanis kivezetésre kerülnek. A Budapest-bérlet így csak a főváros határain belüli megállók között érvényes, ám már akkor is megéri Pest vármegyebérletet vásárolnod a Budapest-bérlet helyett, ha havonta csak egyszer utazol csupán a főváros határán túli legelső megállóig/állomásig és vissza.

Az oldal tartalma folyamatosan frissül