Megoldások országos és vármegyei utazásokra akár 90%-kor kedvezménnyel.

Bérletek

Megoldások országos és vármegyei utazásokra akár 90%-os kedvezménnyel.

Napijegyek

A bérletek minden előnye 24 órába sűrítve.

Új kedvezményrendszer

Új kedvezményrendszer

Kevesebb szabály, nagyobb kedvezmény több utasnak.

Budapest és agglomerációja

Budapest, agglomeráció

Egyetlen bérlettel a városhatáron belül és azon kívül is.

Bérletek

Napijegyek

Új kedvezményrendszer

Budapest, agglomeráció

Új tarifa 2024. március 1-jétől

Bérletek - A régi bérletekből csak kettő marad: a vármegye- és az országbérlet. Ezek azonban mostantól többet adnak, mint korábban!

A korábban létező sokféle bérlettípusból mindössze kettő marad: a vármegye- és az országbérlet. A kilométer alapú bérletek megszűnnek. (Az ún. viszonylati menetjegyek és az okosjegyek természetesen megmaradnak.)

Az egyszerűsítéssel nemcsak könnyebben áttekinthetővé, de jóval igazságosabbá is válik a tarifarendszer, hiszen az új bérleteket többen és többféle módon használhatják fel, mint korábban. 

Fontos tudni, hogy az új bérletrendszerben csak kétféle tarifa van: a teljesárú és a 90%-os kedvezményt adó. Ez utóbbit a kedvezményre jogosultak, például azok a diákok vehetik igénybe, akik érvényes magyar nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkeznek.

A bérleteknek 2024. március elsejétől elérhető lesz immár a napijegy változata is. Ezek a 24 órára szóló Vármegye24 és Magyarország24 nevű díjtermékek.


Napijegyek - Nincs szükséged bérletre, de nem akarsz kimaradni a vármegye- és országbérletek előnyeiből? A 24 órás változatokat Neked találtuk ki!

Új teljesárú jegyként jelennek meg a Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek 2024. március 1-jétől! Az egész országra érvényes Magyarország24 és a minden vármegyében elérhető Vármegye24 napijegy kedvezőbb árú utazást tesz lehetővé. Így egyetlen napijeggyel utazhatunk a távolsági buszokon, vonatokon és HÉV-eken is.

Fontos tudni, hogy a két napijegy között van egy jelentős különbség: a 24 órás jegy országos változatával a helyjegyköteles vonatokon is lehet utazni (természetesen csak külön megváltott helyjegy birtokában), a Vármegye24 napijeggyel azonban erre nincs lehetőség. Vármegyei napijeggyel csak olyan vonatokon lehet utazni, amelyekre nem kell helyjegy.

Ezek a napijegyek kizárólag a helyközi közlekedésben (vonatok, hévek, kék és sárga volánbuszok teljes vonalán) vehetők igénybe, így például a BKK járatain nem érvényesek. Budapesten belüli utazás esetén azonban mindkét napijegy érvényes még az InterCity vonatokra is – ráadásul ebben a kivételes helyzetben helyjegy váltása nélkül.

Az új napijegyeket és a kedvezményes díjtermékeket legegyszerűbben a MÁV appon vásárolhatod meg, ehhez leghamarabb március 1-jén frissítened kell az alkalmazást.


Új kedvezményrendszer - Kevesebb szabály, több szolgáltatás, nagyobb megtakarítás: ez az új tarifák lényege. Nézd meg, Te hogyan jársz jobban!

Az új tarifarendszernek köszönhetően könnyebben átláthatod, milyen kedvezmények illetnek meg , és ezeket a kedvezményeket mostantól bonyolult igazolások nélkül veheted igénybe. 

Az új tarifarendszerben a 14 év alatti gyermekek és a fogyatékossággal élők éppúgy díjmentesen, azaz ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, mint a nyugdíjasok vagy a nyugdíjszerű ellátásban részesülő utastársaink (tehát azok a „nyugdíjasok” is, akik még nem töltötték be a 65. életévüket).

A 14 és 25 közötti fiatalokon kívül a közalkalmazottak továbbra is válthatnak 50%-os kedvezménnyel menetjegyet, például a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, tűzoltók.

A menetjegyeknél 2024. március 1-jétől megszűnik a 90%-os, a 33%-os és a 20%-os kedvezménykulcs, így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – kizárólag az 50%-os kedvezményt adó menetjegyek maradnak.

Az ország- és vármegyebérletek esetében azonban nincsen 50%-os változat. Bérletekből kizárólag teljesárút vagy – jogosultság esetén – 90%-os kedvezményt adó változatot lehet vásárolni.

A kedvezményrendszer tehát egyszerűen összefoglalható:

  • menetjegyek: teljesárú, félárú vagy díjmentes,
  • bérletek: teljesárú vagy 90%-os.

Az új napijegyeket és a kedvezményes díjtermékeket legegyszerűbben a MÁV appon vásárolhatod meg, ehhez leghamarabb március 1-jén frissítened kell az alkalmazást.

Egyszerűsödő kedvezmények! Díjmentesen utazhatnak: minden 14 év alatti gyermek, minden 65 évnél idősebb személy, ellátottak utazási utalványára jogosító igazolás alapján, fogyatékossággal élő személy és kísérője, menekültek és oltalmazottak, szociális intézménybe bejáró vagy bent lakó gondozott és látogatója, magasabb öszzegű családi pótlékban részesülő gyermek és kísérője, hadirokkant és kísérője, hadiözvegy, magyar igazolvánnyal évi 12 alkalommal, 3 vagy több saját gyermekkel együtt utazó felnőtt (nagycsalád). 50% kedvezményre jogosult: minden 14 és 25 év közötti személy, költségvetési szerv foglalkoztatottja, egyházi személyek*, társadalmi szervezetek, alapítványok dolgozója*. *Korlátlan számban, de várhatóan szeptembertől regisztrációhoz kötött és csak online biztosított kedvezmény lesz. Kedvezményes vármegye és országbérletet csak a nappali és esti tagozatos tanulók válthatnak kizárólag magyar diákigazolvánnyal; az ellátottak utazási utalványára jogosító igazolás alapján helyi közlekedéshez. Csoportot kísérők díjmentessége: legalább 6 főből álló óvodás csoport tagja és minden megkezdett 10 fő gyermekekenként 3 fő kísérő; a 10 éven aluli gyermekek - legalább 6 gyermekből álló - csoportja együttes utazása esetén minden megkezdett 10 diákonként 1 fő kísérő; gyermekotthonban nevelet gyermekek legalább 3 fős csoportja és az őket kísérő 2 nevelő, 10-nél több gyermek együttes utazása esetén minden megkezdett 10 gyermekenként további 2 fő. A gyermekcsoportok utazását be kell jelenteni! Csak a bejelentett csoportok kísérői utazhatnak díjmentesen. Bérletek: csak országbérlet és vármegyebérlet marad, a 30 napra érvényes adott vármegye- és országbérletek már ezen helyi szolgáltatók járatain is érvényesek: Budapesti Közlekedési Központ (BKK), Zalaegerszegi helyi járatok, Esztergomi helyi járatok, továbbá 2024. április 1-jétől az Érdi helyi járatok. Viszonylati kutya- és kerékpárjegy fix áron 500 Ft-ért lesz kapható. Országbérlet már kerékpár számára is vásárolható 4950 Ft-ért. Kutya országbérlet: 1890 Ft-ért. Új napijegyek: Magyarország24 - 4999 Ft, Vármegye24 - 999 Ft. Ezek csak teljesárú változatban érhetők el. Kizárólag a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a GYSEV és a VOLÁNBUSZ (kék és sárga) helyközi járatain érvényes, Budapest határán kívül és belül is. Helyjegyek országbérlethez, Magyarország24 napijegyhez és menetjegyekhez váltható - kedvezményes helyjegy 2. kocsiosztályra 300 Ft-ért, IC 2. osztályára elővételben 650 Ft-ért, vagy az utazás napján 990 Ft-ért, 1. osztályra 1990 Ft-ért, IC 1+ kocsiosztályra 2990 Ft-ért. Vármegyebérlet és Vármegye24 napijegy nem vehető igénybe helyjegyköteles vonaton. A helyjegyköteles vonat felármentes szakaszán (Budapesten belüli utazás során is) érvényes, helyjegy váltása sem szükséges. A hivatalos üzletszabályzat a szolgáltatók weboldalán érhető majd el. Hívjon minket telefonon: +3613494949


Budapest és agglomerációja - Mostantól elég egyetlen bérlet helyközi autóbuszra és vonatra, fővárosi metróra, villamosra, buszre vagy trolira. Előny azoknál, akik közösségi közlekedéssel ingáznak!

Az új tarifarendszer része az a megállapodás is, amely 2024. március 1-jétől Budapesten és a főváros agglomerációjában teszi egyszerűbbé, olcsóbbá és igazságosabbá a közösségi közlekedést. 

Az új rendszernek köszönhetően a vidékről ingázók az országbérletükkel immár a fővároson belül, a BKK járatain is utazhatnak, az agglomerációból ingázók pedig a Pest-vármegyebérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, trolikat és metrókat.

Azok az utasok, akik Budapest-bérlettel (BKK) rendelkeznek, 2024. március 1-jét követően a főváros közigazgatási határain belül utazhatnak a MÁV-START vonatain, a MÁV-HÉV és a Volánbusz-járatain is, a korábban megszokott módon. Ezek a bérletek a budapesti állomások és megállóhelyek között 2. kocsiosztályon még a feláras járatokon is érvényesek: ebben az esetben ráadásul helyjegy váltása nélkül.

Az új fővárosi agglomerációs közlekedési modell az eddigi legnagyobb lépés a nemzeti tarifaközösség megteremtése, vagyis egy olyan közlekedési rendszer felé, amelyben az egész országban egyetlen, egységes díjtermékkel lehet majd utazni közösségi közlekedésen településeken belül és azon kívül is.

Vonatokon, sárga buszokon, héveken: Budapesten és Pest vármegyében érvényes: országbérlet, Magyarország24, Pest vármegyebérlet, Pest Vármegye24, kizárólag Budapesten belüli utazás esetében érvényes a Budapest-bérlet. InterCity vonatokon, vagy helyjegyköteles vonatokon Budapesten belüli utazás esetén 2. kocsiosztályon mindegyik felsorolt típus érvényes helyjegy váltása nélkül, de Budapesten kívül csak az országbérlet és a Magyarország24 helyjegy váltásával együtt.

Metrókon, villamosokon, trolikon mindegyik havibérlet érvényes, de nem érvényes a Magyarország24 és Vármegye24 napijegy. A kék volánbuszokon minden korábban itt felsorolt bérlet és napijegy érvényes, de a főváros által üzemeltetett buszokon nem érvényes a Magyarország24 és Vármegye24 napijegy. A 100E reptéri járaton, a Libegőn, a Budavári Siklón, valamint a Gyermekvasúton egyik bérlet vagy napijegy sem érvényes.

Útvonaltervezés

Ezzel az útvonaltervezővel nem csak helyközi, de helyi járatokkal és egyéb járművekkel is tervezhetsz, így megtervezheted, hogyan jutsz célba a leggyorsabban és a legegyszerűbben.

Így vedd meg online az országbérletedet!

Legegyszerűbben a MÁV applikáción keresztül vásárolhatod meg az országbérletedet. Nézd meg a videónkban, hogyan!

Mennyivel jársz jobban?

Image

Helyjegyköteles vonatok

Az alábbi gomb megnyomását követően add meg a kezdő- és a célállomásod, illetve az utazás napját, az ’Utasok és kedvezmények’ menüpontban pedig jelöld be, hogy rendelkezel országbérlettel! A ’keresés’ gomb megnyomását követően látni fogod, hogy melyik vonatra kell helyjegyet is váltanod, sőt azt rögtön meg is vásárolhatod.

Tudtad?

Gyakran ismételt kérdések

Az új tarifák révén olcsóbbá és egyszerűbbé válik a közösségi közlekedés Magyarországon.

A vármegye- és országbérletek előnyeire építő rendszer kevesebbért ad többet, ráadásul könnyebben átlátható szabályok mellett és kevesebb „papírmunkával”, mint korábban.

Tisztázandó részletek azonban így is akadhatnak.

Ezekre igyekszünk választ adni az alábbi gyűjteményben, amelyet folyamatosan frissítünk a visszajelzéseitek alapján.

Kérdezz! Felelünk.

Nem, a vármegyebérlet csak az adott vármegye közigazgatási határán belüli utazásra használható fel, ez alól csak az alábbi esetekben lehet kivétel.

Ha rendelkezel adott vármegyére szóló vármegyebérlettel vagy Vármegye24 jeggyel, de át szeretnél utazni a szomszédos vármegyébe is, megérheti a szomszédos vármegyére érvényes napijegyet vagy vármegyebérletet vásárolnod.

Például, ha már van Bács-Kiskun vármegyebérleted, de el kell utaznod egy napra Szegedre, úgy Csongrád-Csanád Vármegye24 napijegyet is válthatsz menetjegy helyett. A napijegyekkel a helyi közlekedést jellemzően nem veheted igénybe, de a helyközi járatokat (például a TramTraint) a településeken belül is használhatod.
Ha pedig diákként, például, Fejér vármegyebérlettel rendelkezel, de a hétvégét Budapesten töltöd, megéri Pest vármegyebérletet váltanod, hiszen ebben az esetben nemcsak a helyközi utazásra lesz érvényes a bérleted, hanem a BKK valamennyi járatára is.

Ha tehát két szomszédos vármegyére érvényes Vármegye24 jeggyel vagy vármegyebérlettel rendelkezel, átutazhatsz a vármegye határán is, ám helyjegyköteles vonatokat (a felármentes szakaszok kivételével) ebben az esetben sem vehetsz igénybe – helyjegyet csak országbérlet vagy Magyarország24 jegy mellé válthatsz!

Azonban mindkét érintett vármegyebérlet érvényes abban az esetben, ha:

  • a megállóhely két olyan település nevéből áll össze, melyek más megyében találhatók (pl.: ’Gecse-Gyarmat’ vasútállomás),
  • a település, amelyről a megállót elnevezték más megyében van, mint ahol a megálló található (pl.: ’Szár’ vasútállomás)
  • a megálló nevében a megyehatár kifejezés szerepel (pl.: ’Csongrád, megyehatár’ buszmegálló)

Továbbá összegyűjtöttünk néhány egyedi esetet: 

  • Bicske vasútállomás felől Budapest felé vonattal utazva (és fordítva) a Pest vármegyebérlet, míg Tatabánya felé/felől a Komárom-Esztergom vármegyebérlet is használható.
  • Bicske alsó vasútállomás felől Budapest felé vonattal utazva (és fordítva) a Pest vármegyebérlet, míg Tatabánya felé/felől a Komárom-Esztergom vármegyebérlet is használható.
  • Szár vasútállomás felől Tatabánya felé vonattal utazva (és fordítva) a Komárom-Esztergom vármegyebérlet, míg Bicske felé/felől a Fejér vármegyebérlet is használható.
  • Máza-Szászvár és Hidas-Bonyhád vasútállomások között vonattal utazva a Tolna és Baranya vármegyére érvényes bérletek is felhasználhatók
  • Tiszafüred vasútállomás felől Debrecen felé vonattal utazva (és fordítva) a Hajdú-Bihar vármegyebérlet, míg Füzesabony felé/felől a Heves vármegyebérlet is használható.

További információk:

Vármegye

Kivétel

Szabály

Hajdú-Bihar

108-as vonal (Tiszafüred)

Tiszafüredre/-ről Debrecen felől történő érkezés/indulás Hajdú-Bihar vármegyére érvényes bérlettel megengedett

Heves

108-as vonal (Tiszafüred)

Tiszafüredre/-ről Füzesabony felől történő érkezés/indulás Heves vármegyére érvényes bérlettel megengedett

Békés

125-ös vonalon Tótkomlós - Mezőhegyes szakasz [a köztes szolgálati helyek (Nagyér, Ambrózfalva, Pitvaros) Csongrád-Csanád megye]

Átutazás megengedett az 1.1 pont szerint

Csongrád-Csanád

125-ös vonalon a következő szolgálati helyek: Nagyér, Ambrózfalva, Pitvaros Csongrád-Csanád megyében vannak, míg Nagyértől és Pitvarostól a „másik irányban” fekvő szolgálati helyek Békés vármegyében találhatók

Átutazás Békés vármegyére érvényes bérlettel megengedett az 1.1 pont szerint

Jász-Nagykun-Szolnok

108-as vonalon Tiszafüredről mindkét irányban a következő szolgálati hely másik vármegye

Füzesabony felől történő érkezés/indulás Heves vármegyére érvényes, Debrecen felől történő érkezés/indulás Hajdú-Bihar vármegyése érvényes bérlettel megengedett

Pest

1-es vonal (Bicske, Bicske alsó)

Bicskére/-ről és Bicske alsóra/-ról Budapest felől történő érkezés/indulás Pest vármegyére érvényes bérlettel megengedett

Baranya

50-es vonalon Máza-Szászvár állomás és Hidas-Bonyhád állomás Baranya, míg a köztes Váralja és Nagymányok mh. Tolna vármegyében van

Máza-Szászvár és Hidas-Bonyhád között a Tolna és Baranya vármegyére érvényes bérletek is felhasználhatók

Tolna

50-es vonalon Váralja és Nagymányok mh. Tolna, míg ellentétes irányba eső állomás Máza-Szászvár és Hidas-Bonyhád Baranya vármegyében van

Máza-Szászvár és Hidas-Bonyhád között a Tolna és Baranya vármegyére érvényes bérletek is felhasználhatók

Fejér

1-es vonal (Bicske, Bicske alsó)

 

 

1-es vonalon Szár település Fejér megye, míg a vasúti megállóhely Komárom-Esztergom megyében van

Bicskére/-ről és Bicske alsóra/-ról Tatabánya felől történő érkezés/indulás Komárom-Esztergom vármegyére érvényes, Budapest felől történő érkezés/indulás Pest vármegyére érvényes bérlettel megengedett

Szárra/-ról Tatabánya felől/felé történő indulás/érkezés Komárom-Esztergom vármegyére érvényes, Bicskéről/-re vagy Bicske alsóról/-ra történő érkezés/indulás Fejér vármegyére érvényes bérlettel megengedett

Komárom-Esztergom

1-es vonalon Bicske településről (Bicske, Bicske alsó) mindkét irányban a következő település másik vármegyében van

1-es vonalon Szár település (Szár megállóhely) Fejér megye, míg a vasúti megállóhely Komárom-Esztergom megyében van

Tatabánya felől történő érkezés/indulás Komárom-Esztergom vármegyére érvénye bérlettel megengedett

Szárra/-ról Tatabánya felől/felé történő indulás/érkezés Komárom-Esztergom vármegyére érvényes, Bicskéről/-re vagy Bicske alsóról/-ra történő érkezés/indulás Fejér vármegyére érvényes bérlettel megengedett

Győr-Moson-Sopron

10-es vonalon Gecse-Gyarmat állomás a megyehatáron van

Pamhagen a jelenlegi szabályok szerint belföldi menetjeggyel igénybe vehető

Celldömölk felé/felől a Veszprém vármegyére érvényes, Győr felől/felé a Győr-Moson-Sopron vármegyére érvényes bérlet felhasználható

A Győr-Moson-Sopron vármegyére érvényes bérlet, illetve az országbérlet nem érvényes Pamhagenre, mivel Pamhagen nem Magyarország területén van

Veszprém

10-es vonalon Gecse-Gyarmat állomás a megyehatáron van

Celldömölk felé/felől a Veszprém vármegyére érvényes, Győr felől/felé a Győr-Moson-Sopron vármegyére érvényes bérlet felhasználható


 

Az oldal tartalma folyamatosan frissül