Milyen kedvezményre jogosultak a Magyar igazolvánnyal utazók?

Két fontos dolog változik az új tarifarendszerben a Magyar igazolvánnyal és a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal utazók esetében.

  • Ezentúl nem csupán évi 4, hanem 12 alkalommal élhetnek az igazolványhoz kapcsolódó utazási lehetőségekkel, 
  • ráadásul 2024. március 1-jétől már nem csupán 90%-os kedvezményt vehetnek igénybe, hanem díjmentesen utazhatnak mind a 12 esetben.

Évente egy alkalommal további egy ingyenes utazási lehetőséggel is élhetnek a fent említett igazolvány birtokosai: ha előre bejelentett csoportos utazáson vesznek részt és a csoport legalább 10 főnyi, 18 éven aluli személyből áll. 

Ilyen esetben nemcsak őket, de a velük utazó 2 nagykorú kísérőt is megilleti a csoportos utazáshoz kapcsolódó díjmentesség lehetősége.

A vonatkozó törvény alapján a rögzített utazási kedvezmények és támogatások igénybevételéhez előírt bejegyzéseket és igazolásokat a Magyar igazolvány és a Magyar hozzátartozói igazolvány melléklete tartalmazza.

Ha az igazolvány melléklete a kedvezmények igénybevételre jogosító igazolások bejegyzésére alkalmatlanná vált, betelt, akkor az adott kedvezmény (utazási, diák-, pedagógus-) igénybevételére jogosító pótfüzetet kell kérvényezni, amely nem minősül új igazolvány iránti kérelemnek. A pótfüzetnek tartalmaznia kell a Magyar igazolvány, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvány okmányszámát és a jogosult nevét. A pótfüzet a Magyar igazolvány, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvány elválaszthatatlan részét képezi.